torsdag 1 april 2010

Mammas födelsedagstårta.

Noblesstårta

8 ägg
4 dl socker
2 dl vetemjöl

2 dl potatismjöl

4 tsk bakpulver


Fyllning 1:
3-4 dl färska eller frysta hallon

Fyllning 2 (Mangofromage) :
1- 1 ½ gelantinblad
1 ägg

½ dl socker
3/4 - 1 dl puré av 1 - 2 mangofrukter

1 dl vispgrädde


Garnering (Punschkräm) :
2 äggulor
½ dl socker
1 msk potatismjöl

2 ½ grädde eller mjölk

150 g margarin
punsch eller arrak efter behag
20 - 25 r
unda chokladplattor
1 påse mandelspån (35 g)


Smörj och bröa en rund tårtform, ca 4 liter eller 28 cm i diameter.


( Så här ser såg det ut med en form med 24 cm i diameter:)

Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret. Vänd ner detta i smeten och blanda om väl. Häll smeten i formen.
Gräddning:
Placera formen på galler i nedre delen av ugnen. Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter.
Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan den stjälps upp på galler. Låt den kallna under bakduk eller formen.
Dela i 4 bottnar.
Förbered fyllningarna.
Lägg gelantinbladet till fyllning 2 i kallt vatten. Vispa ägget och sockret pösigt.
Tillsätt mangopurén. Vispa grädden. Krama vattnet ur gelantinbladet.
Smält det över svag värme i en kastrull eller i en skål i micron.
Låt lösningen svalna något.
Rör sedan ner den i den tunn stråle i mangosmeten. Blanda i grädden. Låt fromagen halvstelna.
Hopläggning:
Lägg den första tårtbotten med den gräddade sidan neråt på ett tårtfat. Bred på lätt mosade hallon, eventuellt sockrade. Täck med nästa botten.
Bred fromage ovanpå den. Täck med den tredje botten. Lägg på resten av de mosade bären och till sist den fjärde botten med den gräddade sidan upp.
Låt tårtan stå svalt täckt med folie några timmar eller över natten så den blir saftig.
Garnering:
Blanda äggulorna med sockret, potatismjölet och mjölken eller grädden i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen blir tjock. Kyl den.
Rör matfettet smidigt och poröst. Klicka imkrämen, lite i taget. Smaksätt med punsch eller arrak. Bred tunt med kräm runtom kanten och ovanpå.
Garnera med små spritsade toppar av krämen, halverade chokladplattor och rostade mandelspån.
Förvaring:
Svalt 1- 2 dagar. I frys ca 3 månader utan chokladgarneringen.

Ps. Jag gjorde dubbel sats av garneringskrämen. Ds.

Ärligt snott ur ICA Förlagets stora BAKBOK.

Inga kommentarer: