onsdag 13 april 2011

Behov

Ju mer man har av en viss sak desto högre blir kraven av att ha denna sak ännu mer.
Har man pengar vill man alltid ha mer pengar. Man spar ju inte ihop 50 000 kr och säger att, ja men nu är jag nöjd. Nu vill jag inte ha mer pengar. Det räcker så.
Man mättar alltid behoven efter hur stor plånbok man har. Har man en väldigt liten plånbok som för det mest är tom så har man också behov som är små. (Om man nu inte strävar efter att få vara med i Lyxfällan och smslånar sig till Kronofogden.) Det är ju inte så där så man går omkring på båtmässan och vill handla en lyxyacht till eftermiddagsfikat. Utan det räcker med att man har mat på bordet och hela strumpor på fötterna.
Börjar sen den där plånboken att fyllas ut och tjockna till sig så ökar också behoven. Nu kanske det inte är så avlägset att handla den där tvn som man egentligen inte behöver för att man redan har en fullt fungerande sak står i vardagsrummet men som är lite gammal och lite för ful. Man behöver även uppgradera sin mobiltelefon till något rymdforskningsinstrument som har en större instruktionsbok än en NASA-raket.
Plånboken slutar inte att växa och nu behöver man en ny bil. En nyare variant av ett likadant fordon. En plåtlåda med en motor och fyra hjul men som är lite vräkigare, lite nyare och lite dyrare. Och hur var det nu igen? Visst började det även växa fram ett knorrande behov av att åka utomlands också? Jo men visst är det väl så. Varför inte unna sig en resa till något exotiskt resmål som Thailand. Där talar dom ju redan svenska men i ett betydligt varmare och skönare klimat än det här trista, gråa och tråkiga landet.
Nu ter sig världen snart övervinnerlig och man har till slut skapat sig såna stora behov att det nästan blir outhärdligt.
Troligt att man kommer ihåg att man än gång i tiden satt och åt en skål med nudlar och nöjde sig med det för att det stillade hungern och inte hade skaffat sig ett behov av att äta utrotningshotade fiskar på exklusiva restauranger där kön är två månader för att ens hamna på gästlistan.
Same same but different.
Sex, droger, alkohol, mat, socker, pengar, m.m. Allting skapar behov ju mer man får/tjyvar/köper/äger/tjänar.

Tänk om man bara kunde nöja sig med det man har. Personligen har det nästan slagit runt åt andra hållet. Jag vill inte ha nåt. Det enda behov jag har är att få omge mig med dom jag tycker om. Det borde väl vara ett behov som man bara ska låta växa...

Inga kommentarer: